perjantaina, huhtikuuta 21, 2006

Mainokset

Maikkarilla pyörii Keventäjien mainos. Näyttää ihan siltä kuin kuvaa olisi venytetty, kaikki ovat huomattavan hoikan näköisiä. Tai ainakaan muuten telkkarissa tai lehtien kuvissa eivät aivan noin hoikkia ole olleet.

Omaa häirikkömieltäni tuollainen kuvamanipulaatio suututtaa.

Tuo mainos (vaikka sinänsä siis muuten ihan hyvä ja palvelunakin varmaan ihan toimiva jos ja kun kerran muualla on tullut suosituksi) toi mieleen muutamia vuosia sitten katukuvassa olleet Valion mainokset. Mainostivat muistaakseni vähäprossaista raejuustoa. Niissä oli ihminen, joka illalla (?) aina katosi kuvasta. Siitä palstalaiset nostivat kohun ja itsekin juttelin Valion asiakaspalvelun kanssa sekä sähköpostitse että puhelimitse. Raivostutti tuollaisen mielikuvan luominen, että olisi jotenkin tavoiteltaa laihduttaa itsensä pois.

Tiedän suhtautuvani mainoksiin hieman turhankin kriittisesti. Mainosten vaikutuksista lapsiin tuli opiskeluaikoina aika paljon luettua ja se teki entistä kriittisemmäksi. Mainoksista löytyy niin kovin paljon kaikkea pientä tietoisesti lisättyä jota katsoja ei kuitenkaan huomaa. Alitajunta kuitenkin huomaa ja vaikuttaa sitten ostopäätökseen, arvoihin ja mielipiteisiin.

3 Comments:

At 4/22/2006 5:30 ap., Anonymous Anonyymi said...

Ko. Keventäjien mainos lienee kuitenkin varsinaisen manipulaation sijaan olla yksinkertaisesti laajakangasformaattiin tehty, mikä tavan ruudussa venyttää kuvaa pystysuunnassa. Samaa huomioinut muutamassa muussakin mainoksessa sekä TV-sarjassa, korjaantuu kaukosäätimellä.

 
At 4/22/2006 9:22 ap., Anonymous Anonyymi said...

Mä en ole tainnut sulle vielä kertoa, että mullakin on syömishäiriöhistoria, joka onneksi on historiaa. Ja ihan samalla tavalla se laittaa kriittiseksi kaikkea sitä kohtaan, mikä joskus kauan sitten oli vaikuttamassa oman 'sairauden' alkamiseen. Itselläni on nyt tytär tuossa iässä. Miten kaikki vaikuttaa häneen? Tämä yhteiskunnassa oleva monin eri tavoin ilmenevä sairaus.

Pidän kirjoituksistasi.

 
At 4/22/2006 9:25 ap., Anonymous Anonyymi said...

Jaa, olinhan mä kertonutkin tuon jo... :)

 

Lähetä kommentti

<< Home