sunnuntaina, toukokuuta 08, 2005

Pro-Ana

En ole oikein koskaan ymmärtänyt pro-anan ideologiaa. Sitä, että joku "ei halua kenenkään joutuvan kokemaan tätä", mutta silti antaa muille ohjeita miten saada itsensä siihen tilaan jota ei pitäisi kokea.

Tiedän myös näiden tekstien olevan linkitetty pro-ana-sivuilta. Itse en haluaisi näiden olevan pro-anaa. Pyrin kirjoittamaan harkiten, en tietoisesti julkaise tarkkoja kilo- tai kalorilukuja. Toki halutessaan näistäkin teksteistä löytää "vinkkejä" ja tapoja toteuttaa sairautta. Toivottavasti teksteistä kuitenkin välittyy vahvempana se, miltä niiden vinkkien ja tapojen noudattaminen on tuntunut ja kuinka ne eivät ole toimineet - ei paremman olon tai minän saavuttamiseen, mutta eivät aina myöskään vähenevien kilojen saavuttamiseen.

Pahemmin sairastaessani olen kyllä itsekin vieraillut pro-ana-sivuilla. Sekä yleisestä mielenkiinnosta että halusta olla tarpeeksi sairas. Mielikuvissani pro-anailu kuului todella sairaan elämään. Täytyi paneutua kunnolla sairastamiseensa, tehdä siitä intohimo. Mutta en saanut sivuilta irti toivomaani tarmoa laihtumiseen. Vinkit olivat lähinnä naurettavia, ennemmin sitä lakkaisi vaikka kokonaan syömästä, kuin noudattaisi pitkin päivää pikku vinkkejä, jotka todellisuudessa saisivat päivittäisen energiamääräni laskemaan maksimissaan muutamalla kymmenellä kalorilla. Kuvat laihoista, luurankomaisista naisista eivät sitten enää paljoa huvittaneet ja hymilyttäneet. Sitä vain tuijotti niitä ja mietti "tuollainenko minustakin tulee?" lähinnä kauhistuneena. En ollut enää ollenkaan varma, haluaisinko mennä niin pitkälle.

Omalla kohdallani pro-ana-sivut siis lähinnä kannustivat paranemaan kuin laihtumaan ja oksentamaan. Tiedän kyllä monia, jotka ovat niistä myös vain sairastuneet entisestään. En hyväksy, vaikka ymmärrän.

9 Comments:

At 5/19/2005 1:08 ip., Anonymous Anonyymi said...

Niin. Aina välillä sitä mietin itsekin... Mutta toisaalta. Pro-Ana/ED sivuilta voi löytyä myös hyödyllistä juttua, tietoja laksatiivien haitoista ja vaikkapa teitä, joita kulkemalla voi löytää ulos syömishäiriöstä. En minä halua ketään sairastuttaa, haluan auttaa jo sairaita tietämään etteivät he ole yksin. Ja että kukaan ei tuomitse, jos he haluavat parantua, se ei ole epäonnistuminen.

Äh, kuitenkin... mutta ymmrrän. :)

 
At 5/28/2005 12:17 ip., Blogger . said...

Varmasti löytyykin myös hyödyllisiä juttuja. Mutta jos olisi pelkkää hyödyllistä, se ei enää olisi pro-anaa. Ja niin kauan kun löytyy myös haitallista tietoa (sen rajat tosin ei ole kovinkaan helpot määritellä), en niistä pidä.

 
At 10/02/2007 6:28 ip., Anonymous Anonyymi said...

Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Jos noilta sivuilta lähtiessä ei ala miettiä, onko terve kannattaa hakeutua heti hoitoon. Kuulostaa mielenvikaiselta. En halua loukata ketään, mutta olisi sama jos joku pistäisi pystyyn sivuston, jossa neuvotaan lihoamaan mahd. nopeasti ja helposti. Molemmilla ääripäillä on riski kuolla! olen ollut anorektikko, mutta en edes ole harkinut liittymistä näihin. Päinvastoin. Toivon, että muutkin löytävät näiden sivujen kautta pelkästään tukea lopettamiseen!<3

 
At 1/10/2008 12:45 ip., Blogger Niina said...

toisaalta, pro ana voi olla myös henkiö joka on lievästi alipainoinen ja haluaa olla siinä.. ja sivuille tulee kuitenkin himiset jotka on samankaltaisia..

voimia<3

 
At 7/24/2008 11:18 ip., Anonymous Anonyymi said...

Demissä oli keskustelua aiheesta ja kun en oikeen ollut edes varma, mitä se käytännössä tarkoittaa, niin googletin sitten.
Kauhukseni siinä aukesi jo heti ekoina linkkinä pelkkiä kannatussivustoja, joissa oli mitä naurettavimpi vinkkejä niin, että ihan tosissani toivoin sen olevan joku älytön vitsi.
Mua lähinnä ällötti, joten tuskin tän jälkeen mulle enää mitään syömishäiriöitä tulee...

 
At 9/01/2008 12:47 ap., Anonymous Anonyymi said...

PRO-ANA ON IMATRALTA JA SIELLÄ PYSYY

 
At 9/22/2008 7:52 ap., Anonymous Anonyymi said...

Jep, ne photoshopatut puoliluurangot on pelottavia O_o'

 
At 2/24/2009 6:36 ip., Anonymous Anonyymi said...

Pro-Ana sivut voivat olla joillekkin anorektikoille ainut tuki paikka

 
At 10/12/2009 3:32 ip., Anonymous Anonyymi said...

Jaa...sanoo AinaHoikka...

Itse olen Aina ollut Hoikkaa <- lue, muiden silmillä Laihaa.

Ja en voi sille mitään ,enkä ole koskaan halunnutkaan voida, olen tyytväinen täysin itseeni mitä olen, näytän ulkoisesti.

Vaikenta on vain samanmoisen seuran löytäminen... ihmisen joka tykkää, pitää myös hoikista, laihoista.... Miehistä!

Kaikilla meillä joku-jokin "iskee" toisen ulkoisessa muodoissa, minulle se on ollut aina, Hoikka Nainen. Hoikkuudessa-laihuudessa silmäni vain yksinkertaisesti, lepää mielummin ja paremmin.

Koitin kuukleettaa, seuranhakusivuja, Hoikista-Laihoista ihmisistä, seuraksi, ystäväksi ja suhteeseen asti jos "kolisee" molemmilla, mutta yhtään en löytänyt sellaista sivustoa, missä voi "meikäläisiä" tavatava ihan livenäkin :(

Meitä on moneksi ja jokainen saa olla mitä haluaa, oli se sitten valtavirtaista yhteiskunnassa tai ei. Laillista kaitten pitäs kaikki olla, mitä tekee mmm.

Kiitos. tee, Otto.

 

Lähetä kommentti

<< Home