Tukholmalaisen klinikan erilainen hoitomalli
Silminnäkissä oli eilen juttua Tukholmalaisesta Karoliinisen instituutin tiloissa toimivasta syömishäiriöklinikasta. Klinikan ideana on hoitaa aliravitsemustilaa, joka aiheuttaa psyykkisiä häiriöitä. Perinteinen syömishäiriöiden hoitohan pohjautuu pitkälti mielen ongelmien ratkaisemiseen.Hoitojen onnistumisprosentit olivat varsin lupaavia, mutten silti oikein vakuuttunut klinikan hoitomuodon olevan ratkaisu kaikkiin, edes suurimpaan osaan syömishäiriöistä. On totta, että vaikeasti aliravittuna aivotoiminta ei voi pelata normaalisti ja mieli sairastuu (entisestään). Aivoilla ei ole kapasiteettia lähteä paranemaan vaikeasti aliravittuna, ensin täytyy hoitaa keho. Mutta itse uskon, että siinä psyykkeessä on lähes aina vielä paljon parannettavaa kun keho on saatu kohtalaiseen kuntoon.
Klinikka kritisoi vanhempien syyllistämistä ja väkisin trauman hakemista. Kritisoin sitä myös itse. Jo lapsena vanhempieni avioerosta yritettiin tehdä ongelmaa, suurtaa traumaa josta kaikki oireeni johtuvat. Siinä avioeroa syytellessä aikuisilta vain unohtui esittää kysymys "miltä susta tuntuu? ihan elämä noin yleensä..." Ei aina tarvita jotain yhtä suurta traumaattista, laukaisevaa tekijää, pienen ihmisen pahan olon tuottajiksi riittää monta pientä pahalta tuntuvaa asiaa. Syyttelystä, syyllistämisestä ja traumahakuisuudesta pitää siis pyrkiä pois. Silti voidaan opetella hallitsemaan pahaa oloa, välttämään pahaa oloa, tuntemaan kuka minä olen...
Jäin pohtimaan, miten klinikka sitten suhtautuu muihin mielen häiriöihin? Mikä ne sitten aiheuttaa, jos syömishäiriön kerran aiheuttaa vain aliravitsemustila? Vaikka parantuisinkin syömishäiriöstä ja aliravitsemuksesta opettelemalla syömään, mikä estää sairastumasta johonkin toiseen mielen sairauteen?
Klinikan hoidoissa on varmasti paljon hyvää ja toimivaa. En kuitenkaan usko, että olisin itse saanut pysyvää hyötyä heidän hoidoillaan. Itse tarvitsin ja tarvitsen edelleen pohdintaa, lupaa tuntea ja kertoa miltä ja miksi tuntuu.
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home